Toyota Motor Corp. eller som det heter på japansk: トヨタ自動車株式会社), er en bilprodusent som har hovedkontoret sitt i byen Toyota. Byen ligger i Aichi i Japan. Toyota startet som et familieselskap, og ble grunnlagt av Sakichi Toyoda, født 1867 og død 1930. Den opprinnelige produksjonen bestod av vevstoler, automatiske sådan, og i 1934 produserte de den første bilmotoren. Denne ble enkelt og greit kalt Type A. Den aller første bilen som selskapet produserte het A1 og kom i 1935. Den første lastebilen så dagens lys i 1936.

Litt Toyota historie

Toyota Motor Co. så dagens lys i 1937. Det var sønnen til Sakichi, Kiichiro Toyoda, som stod for dette. Han valgte å endre skrivemåten av familienavnet Toyoda til Toyota fordi han ønsket å skape et skille mellom privatliv og forretninger. Samtidig var det lettere å uttale Toyota, når det ble skrevet med en t. Videre er det slik at det kreves åtte bevegelser for å skrive Toyota på katakana, som er det enkleste av de fire ulike skriftspråkene i Japan. Og i Japan er åtte et lykketall.

Da Stillehavskrigen foregikk lagde de lastebiler for Den keiserlige japanske hær. Fabrikkene til Toyota unnslapp bombingen og i 1947 så modellen Toyopet SA dagens lys. De lagde også en Toyota Land Cruiser, som lignet på de jeepene de fant under krigen. Denne ble raskt eksportert og den dag i dag lages den fremdeles.

I 1960 ble Toyota kjent for å etterligne de amerikanske bilene. Det første landet som importerte Toyota biler var Finland. Dette skjedde i 1962. Den norske importen kom i gang da F. E. Dahl, som egentlig var en Skodaforhandler, tok inn modellen Toyota Crown. Da var vi kommet til 1963. I 1964 fikk nordmenn mulighet til å kjøpe Toyota Corona. Den aller første nordmannen som kjøpte en Toyota Crown var slakteren Olav Bråten fra Sunndalsøra.

Oppkjøp av andre merker

I 1967 kjøpte bilprodusenten seg inn i Daihatsu samt lastebilsprodusenten Hino, begge fortsatte som egne merker. Rundt 1980 kom «The Toyota Way», som betydde pålitelighet og god lønnsomhet. Deretter begynte de å produsere i USA, og her ble luksusbiler solgt som Lexus, mens sporty ungdomsbiler ble solgt som Scion. I 1997 var Toyota Corolla verdens mest solgte bilmodell. I perioden fra 1967 til 2014 ble det i Norge alene solgt mer enn 156 000 eksemplarer av denne modellen.

I 2016 kom hydrogenbilen kalt Toyota Mirai, et resultat av at de siden 90-tallet har tatt i buk såkalt Hybrid Synergy Drive.

Fremtiden

Siden Toyota også har eierskap i et firma som heter Fuji Heavy Industries Ltd. eier Toyota Subaru, noe som gjør at de kan dele på teknologien som trengs for å skape de moderne bilene vi ser etter. Siden 2004 er det Toyota som selv står for importen av sine biler til Norge.

I 2004 var Toyota verdens største produsent av personbiler. De hadde en årlig omsetning på 1 038 milliarder kroner. I 2008 passerte de amerikanske General Motors i antall solgte kjøretøy. Toyota har i tillegg fabrikker plassert over hele verden, som USA, Australia, Canada, Frankrike, England, Tyrkia, Bangladesh, Indonesia og Syd-Afrika.

De har sju seiere i rally-VM med Toyota Celica og Toyota Corolla og, ikke minst, gode resultater i 24-timersløpet i Le Mans. Siden 2002 har de deltatt i Formel 1, og har i denne forbindelse opprettet en base i den tyske byen Köln.